lördag 17 februari 2018

Att börja programmera

Gruppen för barn i årskurserna 1-3 har träffats två gånger för sportlovet, så tänkte blogga lite om vad vi gjort under klubbtimmarna.


Under den första träffen diskuterade vi vad programmering är. Vi testade det i praktiken genom att barnen "skrev en kod" för hur en robot (jag) ska ta sig från klassrummet till skolbiblioteket och tillbaka igen. Barnen löste problemet steg för steg, jag skrev upp deras instruktioner (koden) och sedan testades koden. Den var riktigt bra, enbart några små "buggar" som vi rättade till efter hand.

Sedan bekantade vi oss med "Jack", som är en robotmus. Barnen programmerade mössen enligt olika instruktioner. Till sist testade vi ännu att programmera mössen "i rymden". Exempelvis skulle man få Jack att hitta två planeter, en stjärna och en satellit. Jack kommer vi att jobba med även i fortsättningen, vi ska skapa olika banor och andra aktiviteter för våra små robotar.




Under den andra klubbtimmen tränade vi att ge exakta instruktioner. Först skulle barnen instruera en robot (mig) att rita ett hus på ett papper. Som ni kan se lyckades det rätt så bra. Sedan jobbade barnen i par och instruerade varandra hur de skulle bygga en exakt kopia av en Lego-modell, utan att de kunde se vad den andra byggt.


Efter de exakta instruktionerna tränade vi ännu sådana färdigheter som man behöver då man programmerar: problemlösningsförmåga, kreativitet och teamsamarbetsfärdigheter. Det gjorde vi med hjälp av "Skumgodisutmaningen", dvs. Marshmallow Challenge. Det var fint att se hur barnen jobbade tillsammans kring det gemensamma problemet!

Till sist sorterade vi olika föremål och prylar enligt kategorierna "programmerade" och "inte programmerade" och funderade hur man kunde programmera olika vardagsföremål så att de blev ännu bättre.

Så nyckelorden för våra två klubbtimmar hittills har varit: sortering, skriva kod, programmera, problemlösning, bugg, exakta instruktioner, kreativitet, teamsamarbete. Nu har vi en veckas sportlov och sedan fortsätter vi igen v. 9! 

/Minttu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar