onsdag 14 mars 2018

De första webbsidorna skapades igår!


Igår lärde barnen i grupp åk 4-6 sig att skapa en webbsida från absolut ingenting färdigt!

Vi gick genom vad en webbsida kan innehålla, hur den är strukturerad, vad behövs att en fil kan visas som en webbsida och hur man kan ändra innehållet på en webbsida. Bassaker som html-taggar lärde vi oss genom att skriva dom kluriga märken själv. Efter lite övandet på tangentbordet, hittades de rätta tangenten. Barnen kom underfund med att hur man får olika tecken från samma knappen (Shift och AltGr). Vi gjorde experiment där det slogs flera tomma rader till html-sidan med Enter-knappen och konstaterades ihop, att det har inget betydelse i en webbläsare. Sedan experimenterade vi samma saken så, att få webbläsaren att "lyda" de tomma raderna. Sidorna fick förstås också tittel som syns på fliken i webbläsaren.

Vi gick genom vad är det skilnad mellan radbyte (<br/>) och paragraf (<p></p>). Sedan skrev barnen sina absoluta favoritmeningar med: stora bokstäver på sidan, sneda bokstäver, mindre bokstäver, understreckta bokstäver och dom snabbaste hann även med blåa bokstäver! :) Det var fiffigt att höra, när barnen hojtade "det här är SÅ roligt!" och "WAU, COOLT!" 😁

Sidorna placerades lokalt på Raspberrys minneskort, så att de är tyvärr inte tillgängliga från telefoner eller på datorer där hemma. Det kommer senare emot, men inte riktigt ännu eftersom det finns så mycket andra grundsaker som ska övas och kan köras lokalt utan koppling med en webbserver ute i nätet. Vi fortsätter nästa gången från detta, det blir roligt!

/Tomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar